Elmia Lantbruk okt-22
Recept
Recept från Elmia Lantbruk okt-22, Gravensteiner bräserad läggKort om uppdraget
Länk: https://www.elmia.se/lantbruk/for-besokare/vad-hander-pa-massan/inspelade-seminarier/ film från aktiviteten.
Recept på Gravensteiner bräserad lägg
Ingredienser
2 st lägg
1 flaska sortren must av Gravensteiner
0,5 dl Kikkomansoja
0,5 dl flädervinäger alt vitvinsvinäger
2-3 morötter
1 gul lök
6-8 vitlöksklyftor
1 liten chipotle(chili)
Rapsolja
Nymalen svartpeppar
Paprikapulver
Salt
Bryn läggen och rotfrukterna i rapsolja med en riktigt varm stekpanna. -Gärna Gjutjärn från Skeppshult/Småland. När det fått en fin stekyta, dra av från plattan och tillsätt peppar, paprika och salt. Rör runt i pannan på eftervärmen. Lägg över allting i ett ugnsfast kärl. Skölj ur stekpannan med äpplemust. Slå på vätskan från stekpannan och resten av musten, soja och vinäger över läggen. Ställ in i ugnen på cirka 80-85 grader i 8-12 timmar, det vill säga över natten, då elpriset är lägre.
Ta ut och känn på läggen med en hålslev efter 8 timmar, köttet ska försiktigt börja lossa från benet. Gör det inte det låt köttet gå lite längre tid i ugnen.
Men om köttet lossnar placera läggarna åt sidan. Sila av vätskan med en nätsil. Kyl ned vätskan /skyn så flyter fettet upp på ytan, ta bort och kasta fettet. Skyn kan nu användas som sås eller sparas och använda fler gånger för samma tillagningsmetod. Löken och morötterna, är klara som grönsaker till maträtten.
Dryck till detta är naturligtvis Gravensteinmust eller en smakrik fyllig äppelcider.
Potatis av något slag Puré, rösti, råstekt.