Matlagning på klonarkivet september -22
Recept
Recept från Klonarkivet september -22, Torrpesto på mynta, Råriven tomat och pepparrotssalsa, Luftlök på två olika sätt, JordärtskockspuréKort om uppdraget
Några av recepten som tillagades under aktiviteten
Torrpesto på mynta
100 gram mynta en rejäl bukett
60 gram långlagrad hårdost typ prästost
50 gram nötter till exempel hasselnötter eller jordnötter
0,5 dl Rapsolja
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Torrrosta nötterna i en stekpanna till de får en lite mörkare nyans. Ta upp dem ur stekpannan och låt nötterna svalna. Ta bort de största eventuellt lite träiga stjälkarna från myntan. Hacka bladen på myntan litet grovt och bitar med stjälkar fint. Grovhacka nötterna. Riv ost grovt. Blanda samman alla ingredienser luftigt i en skål. Smaksätt med flingsalt och nymalen svartpeppar. Blanda ner 0,5dl rapsolja innan servering.
Ett tillbehör som passar till smakrika soppor och stekt kött.
Råriven tomat och pepparrotssalsa
50 gram färsk skalad pepparrot
200 gram köttig tomat till exempel bifftomat
3 stora vitlöksklyftor
1 tsk rapsolja
2 st späda pepparotsblad
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Skölj och skala pepparroten. Finriv sedan pepparroten, har du ett vanligt rivjärn så riv pepparroten på den näst finaste delen på rivjärnet.
Riv sedan tomaten på den finaste delen på rivjärnet, så att skalet verkligen blir finfördelat. Riv sedan allting direkt ner i en stor bunke. Vitlöksklyftorna river du på samma sida som tomaterna. Smaksätt med salt, nymalen svartpeppar och rapsolja. Låt allt stå i kylskåp gärna ett dygn, då mognar smakerna. Finstrimla pepparortbladen med kniv. Blanda ner de finstrimlade pepparrotsbladen innan servering.
Ett tillbehör som ger tydlig pepparortssmak men som balanseras upp av det söta och syrliga från tomaterna. Passar bra till rökta produkter både kött och fisk.
Luftlök på två olika sätt
Luftlöksolja
100 gram Luftlöksblast
2 dl rapsolja
1 msk pressad citron
Flingsalt
Grovhacka stjälkarna. De ska senare mixas, men om man inte hackar stjälkarna innan finns det en risk att grova lökfibrer inte finfördelas i mixern. Mixa alla ingredienser tills du har en slät olja. Smaka av med lite färskpressad citron för att balansera upp med syrligheten från citronsaften.
Picklad luftlök
3 dl luftlök
1 dl ättika 12 procentig
2 dl råsocker
3 dl vatten
2 kvistar färsk timjan
1 lagerblad
Blanda alla ingredienser utom luftlöken i en kastrull koka i cirka 5 minuter tills sockret har lösts upp. Skölj luftlöken lägg den hel ner i 123-lagen i kastrullen. Lägg på ett för litet lock eller assiette så att löken kommer ner under ytan i 123-lagen. Sjud försiktigt i cirka 2 minuter. Dra av från värmen och låt den svalna i lagen. När den svalnat så är det lättare att skala löken.
Jordärtskockspuré
200 gram jordärtskocka
100 gram potatis
3 st potatislökar
2 dl Grädde
0,5 dl Vittvin
0,5 dl grönsaksbuljong
25 gram Smör
Flingsalt
Finmalen vitpeppar
Hel muskotnöt
Skölj och skala jordärtskockorna och potatisen. Finhacka löken. Fräs dem i smör i en tjockbottnad kastrull. Fräsa betyder att värma upp i smör, utan att ge råvaran färg. Det ska bli glansig och lite mjukare.
Tillsätt vittvin, grönsaksbuljong och grädden.
Koka försiktigt utan lock, rör om då och då.
Ta upp en bit ur kastrullen och kläm på den, går den lätt sönder, kan du dra den åt sidan.
Sila av vätskan och spara den. Vispa sönder massan i kastrullen med en ballongvisp, späd med den av sparade vätskan. Så att purén får önskad konsistens, är den för tjock när din sparade vätska är slut, späd med lite mer grädde.
Smaka av med salt, peppar och nyriven muskotnöt.