Kunskapande – Tankar – Modell
Kunskapsöverföring är för mig en stor och viktig fråga.
Innan jag går in i ett uppdrag där man på något sätt ska dela eller förmedla erfarenheter och kunskap är det viktigt för mig att reda ut syfte och mål.
Det finns så många olika metoder och begrepp som används, det går dessutom mode i vilka titlar och metoder som är det som är vanligast för stunden.
Är jag rådgivare? Coach? Mentor? Utvecklare? eller advisor? som ska leda Erfa-grupper, studieresor workshops, utveckling eller kurser?
Jag tror ni förstår vad jag menar. Jag har nog fått/haft alla de titlarna under alla år och säkert några fler utöver dessa.
Jag vill inte med detta stycke raljera eller provocera snarare tvärt om.
Jag vill verkligen veta vad du som uppdragsgivare vill. Vilka är dina syften och mål? Så att jag har en möjlighet att först förstå vad jag kan tillföra, och gemensamt reda ut vilka syften och mål det är vi har att förhålla oss till. När vi sedan har konkretiserat det då kan vi hitta en metod som stämmer överens med de syften och mål som vi har identifierat. Det är inte sällan att man väljer olika metoder vid olika tillfällen i processen, vilket jag ser som en styrka och respekt för gruppen som man på olika sätt ska kunskapa tillsammans med. Det är sällan eller aldrig det finns en metod, som skulle lösa alla typer av kunskapande.
Jag har också ägnat en del tankar och tid kring begreppet kunskap, vi är nog alla överens om att det finns olika typer av kunskap. Man delar ofta in det i teoretisk eller praktisk kunskap. Det är inte fel men ganska grovhugget tycker jag. Samt att det är mycket ofta de går in i varandra, inte alltid men ofta. Min favoritdefinition av kunskap är den som är erfarenhetsbaserad. Där plockar man in både teoretisk och praktisk kunskap, som man förmedlar med de erfarenheterna man har kring ämnet. Där vill jag vara när jag förmedlar kunskap kopplat till rätt modell och metod som stämmer överens med uppsatta syften och mål. Just i det mötet lär vi oss så otroligt mycket mer.