Sensorik

Kunskapsöverföring Matlagare Destinationsutveckling

Sensorik är läran om vad vi kan uppleva med våra fem sinnen, syn, hörsel, känsel, smak och lukt. Med andra ord smak- och doftupplevelser.

I detta ämne är otroligt viktigt för mig när jag håller i något arrangemang att inte skriva någon på näsan vad de ska känna eller hitta. Detta för att vi har så olika referenser och till och med individuella uppsättningar av smaksensorer.

Det sista jag vill i sensoriksammanhang är att man som deltagare ska känna att de inte känner det man beskriver eller att de inte förstår vad man säger. Det är få ämnen där man kan känna sig så dum och utanför som just när det gäller beskrivningar av smak och ätupplevelser.

Jag kan fortfarande känna igen känslan när jag på 90-talet satt på vinprovningar arrangerade av munskänkarna. Allt för ofta höll de inte provning utan föreläste vin. Tydligt förklarade vad man skulle känna för dofter och smaker gärna på lite franska eller åtminstone med konstiga ord och obegripliga facktermer. Jag blev glad när jag hittade vad de sa, som om de hade facit.

Mina tankar kring detta är att vi för det första inte känner och upplever samma smaker. Det beror på så många olika saker. Fysiska förutsättningar, olika matkulturer, hur mycket har jag provat innan, tränat och så vidare.

När jag håller en provning börjar jag alltid med att gå igenom våra sinnen, om målgruppen behöver det. Att alla är med på provningen från början. Att inte förutsätta en massa grundkunskaper. Jag tycker också det är spännande att försöka dela upp ätupplevelsen/dryckupplevelsen i så många olika delar som möjligt. Verkligen skilja på smak/konsistens och smak/doft. Att på olika sätt bryta ner hela smakupplevelsen i mindre delar och att vid beskrivningen kunna vara bra på att hjälpa till med att associera sig fram till vad varje deltagare känner.

Detta gör så att man gemensamt kommer vidare med sina upplevelser kring smakupplevelsen. Att man får slussas in i ett sensoriskt språk som bygger på ord och smakbeskrivningar som man själv känner.

Men så finns också de uppdrag där jag ska analysera och fundera på djupet av upplevelsen runt en viss produkt. Ett exempel på detta som jag haft förmånen att få göra detta med är alla produkter som jag har varit med och skrivit ansökningar för SUB och SGB. Otroligt lärorikt och roligt. Eller vid de tillfällen som jag fått vara med i gruppen som kvalitetsbedömer Vänerlöjrom. I de sammanhangen/uppdragen förväntas man kunna hitta varje liten sensorisk detalj.

Sensorik är fantastiskt spännande och roligt.

Någonstans här tycker jag man får börja.