Studieresor
En av mina egna studieresor där jag var deltagare tog mig till södra Norge med fåravelsföreningen, med fokus på får och lammproduktion och dess olika produkter, en annan tog Kerstin Johansson mejerska på Almnäs Bruk med mig till Terra Madre Salone de Gusto i Turin för att bland annat prova ost. Jag har även åkt till Wrågården i Falköping för att titta på värdskap och konceptualisering. De är bara några av alla de studieresor jag själv haft förmånen att åkt på.
Detta kapitel är inte ett CV på mina egna studieresor. Men eftersom jag har åkt på många studieresor, så vet jag vilket fantastiskt verktyg det kan vara för att både lära sig saker och träffa nya människor.
Behöver resan gå så långt som till Italien eller Norge?
Nej, inte som jag ser det. Den kan verkligen fylla sina syften lika bra när den går till Falköping. Det som är viktigt är att när man arrangerar en studieresa är:
- Tydligt definierad utifrån syfte och målsättningar.
- Effektiv men utan upplevd stress.
- Ge förståelse för plats och produkt.
- Anpassad efter målgruppen.
- Skapa nätverkande och erfarenhetsutbyte.
- Ge ny kunskap.
- Det kan nog också vara riktigt trevlig.
För detta är inte en resa vilken som helst, som man kan gömma sig bakom.
Jag vill att om man deltar på en studieresa som jag arrangerar ska man känna att den är välplanerad, välarrangerad och leverera ett gott värdskap. Som deltagare ska man helst komma hem efter avslutad resa och kanske vara lite trött men också med ny kunskap, nya kontakter och ny energi.
De sista resorna som jag arrangerat har inte tagit gruppen så långt räknat i mil, men med omtanke för deltagarnas tid och för vår miljö är inte alltid att man behöver åka så långt för att lära sig något nytt. Som exempel några företagare i Halland åker till Småland för att upptäcka nya saker eller få bekräftelse för sina egna tankar. Ett av mina uppdrag för Region Halland.